RECEPY

 
LOBSTER NOODLE!!

Bahan-bahannya :

1-2 ekor lobster anggaran sekilo
2 keping mee maggi kering
4 ulas bawang putih
2 sdb butter
2 sdb tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sdt serbuk lada sulah
cili padi, garam, gula

Cara-cara :

Panaskan air hingga mendidih dengan sedikit garam, kemudian masukkan lobster dan rebus dalam 10 minit, keluarkan lobster dan toskan.

Rebus mee kering sehingga lembut, angkat dan toskan.

Panas butter dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan air rebusan lobster lebih kurang 2 cawan, masukkan serbuk lada sulah, cili padi, perasakan garam dan gula dan tunggu hingga mendidih. Bila mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air dan mee.

Akhir sekali masukkan lobster dan sedia untuk di makan.

p/s lobster setelah direbus, bahagian belakang di belah sedikit supaya mudah untuk mengeluarkan isinya.

SELAMAT MENCUBA :-)





LOBSTER SWEET SOUR

BAHAN-BAHAN :

- lobster@udang kara
- bawang merah dan putih
- halia
- cili boh
- sos cili @ tomato
- serai
- limau nipis
- air rebusan lobster
- garam, gula dan penambah perisa

CARA-CARA :

1 - rebus lobster dalam air yang mendidih bersama garam selama lebih kurang 10 minit. ( bergantung pada bilangan lobster )

2 - tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan halia.

3 - tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Bila dah nampak garing sikit, masukkan cili boh dan sos cili @ tomato. tambahkan air rebusan lobster tadi untuk bagi dia ada rasa lobster tu. tunggu sehingga cili tadi betul2 masak..

4 - perahkan air limau nipis untuk bagi dia rasa masam2..

5 - masukkan gula secukup rasa..jangan banyak sangat, kang takpasal2 termanis plak..

6 - masukkan garam dan penambah perisa secukup rasa jugak..

7 - akhir sekali, masukkan lobster tadi dan gaulkan bersama.

8 - siap untuk dihidang..


CARA-CARA MEMBELAH LOBSTER :

1 - pisahkan kepala dengan badan.

2 - buangkan duri2 yang tak dikehendaki. kalau tak nak buang pun tak apa.







Lobster masak Butter Garlic


Bahan-bahannya :

2 ekor lobster saiz kecil (Potong di bahagian tengah ekornya hingga ke kepala)
1 1/2 sb mentega (cairkan)
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit parsley flakes
secubit garam
2sk olive oil
sedikit keju Parmesan

Cara-cara :

- Tumbuk bawang putih hingga lumat.

- Campurkan bawang putih dengan mentega yang telah dicairkan. - Gaul sebati.

- Susunkan lobster pada loyang pembakar.

- Sapukan bawang putih dan mentega tadi pada serata isi lobster yang kelihatan.

- Tabur garam, serbuk lada hitam dan parsley flakes. Drizzlekan sedikit olive oil.

- Panaskan oven 200 darjah dan bakar lobster selama 12-15 minit. - Sebelum keluarkan lobster, tabur sedikit keju Parmesan dan biarkan selama seminit dalam oven.

- Alihkan lobster ke dalam pinggan.



No comments:

Post a Comment